【觀塘好去處】$80玩盡觀塘一日 海濱日落/塗鴉牆/台式美食

觀塘工廈林立,除左有好多Party Room之外,其實仲有不少特別又好玩的好去處,例如本土手繪塗鴉牆、海濱公園、台式美食等等。今次就帶大家平遊觀塘,用大約$80就可以食盡加玩盡全日,大家不妨趁夏天假日約埋三五知己去觀塘遊玩啦!

第 1 站 觀塘工廈攝影好去處 3大手繪塗鴉牆打卡位

觀塘工廈後巷有不少塗鴉牆,大部分都係本土藝術家創作的作品,以下為大家介紹其中3大特色手繪塗鴉牆,行路經過既話不妨可以係度打卡影番張相留念!

1. 港式用語塗鴉牆

位於觀塘鴻圖道60號後巷有一面專屬香港人的塗鴉牆,牆身上遍佈幾十個廣東話用詞,如:媾女、老馮、揾食、娘娘等,大家可以同最適合自己的字詞來個合照呢!

地址:觀塘鴻圖道60號後巷

2. 太空氣球塗鴉牆

永興工業大廈後巷的太空氣球塗鴉牆,是由本地藝術團體OMNI ART所創作,以童年玩意為創作靈感,可以企係牆邊扮吹泡泡,影出3D立體效果。

地址:觀塘永興工業大廈後巷

3. 大型3D飛行棋壁畫

如果你有經過觀塘郵政局,一定會見到這面橙色外牆,上面畫有巨型3D飛行棋,勾起不少80、90後的童年回憶,同樣是OMNI ART所創作的藝術作品,充滿本土特色。

地址:觀塘郵政局旁